Kaikki kalligrafiateristä

 
Kalligrafiaterä hiusterä Nikko G.JPG

Kalligrafiaterät on yksiä kauneimmista pikku esineistä maailmassa. Ne ovat maagisia metalliesineitä, jotka pitävät musteen sisällään, kunnes kynä kohtaa paperin – ja silloinkin muste juoksee tasaisesti ja kauniisti terästä, muodostaen ohuita ja paksuja kynänvetoja.

Läpi koko kalligrafiahistoriani olen innoissani hankkinut uusia teriä aina kun mahdollista, ja siksi myös kokeillut läpi aikamoisen kavalkaadin erilaisia ja -tyyppisiä teriä. Joistain teristä on tullut suosikkeja, toiset ovat jääneet yhteen käyttökertaan ja koristeiksi. Postauksen lopusta löydät listauksen omista suosikeistani.

Jokaisella terällä on kuitenkin oma luonteensa ja omat ominaisuutensa, joihin saatat ihastua tai turhautua. Suosittelenkin kokeilemaan rohkeasti erilaisia teriä, jotta löydät lukuisista vaihtoehdoista juuri ne, jotka sopivat omaan käteesi ja käsialaasi parhaiten.


Kalligrafiaterä hiusterä moderni kalligrafia.JPG

Miten valita itselleen parhaiten sopiva kalligrafiaterä?

Omaa terää hankkiessasi on tärkeää varmistaa, että valitset teräväkärkisen hiusterän -- muunlaiset terät eivät sovellu moderniin kalligrafiaan. Kaikki Kalligrafiastudiolla myynnissä olevat terät ovat hiusteriä. Toinen tärkeä ominaisuus on terän joustavuus, joka viittaa terän päässä olevan haaran joustavuuteen. Mitä joustavampi terä, sitä kevyemmällä painalluksella kärjen haarat irtoavat toisistaan. Tällöin alaspäin suuntautuvasta viivasta tulee paksumpi ja viivojen välinen kontrasti on voimakkaampi. Jäykemmällä terällä saat painamaan enemmän saadaksesi selkeän kontrastin ohuiden ja paksujen viivojen välille. 

Mikään joustavuus ei ole toistaan oikeampi vaihtoehto – riippuu päivästä ja fiiliksestä, mikä on sinulle paras terä milläkin hetkellä. Ultrajoustavat terät jättäisin kuitenkin kokeneemmille harrastajille, sillä ne vaativat usein tarkempaa hallintaa jotta välttyy mustetahroilta ja sutuilta. 

Alla lista omista suosikkiteristäni. Näitä löytyy myös mm. tästä Kalligrafiastudion teräpaketista!


kalligrafiaterät moderni kalligrafia hiusterä.JPG

Ainin suosikkiterät

  • Nikko G - aivan loistava, kestävä, keskijoustava terä joka sopii niin aloittelijalle kuin edistyneemmällekin. Jos hankit vain yhden terän, hanki tämä!

  • Zebra G - Nikkoa hieman jämäkämpi, määrätietoinen terä. Myöskin superlaadukas, kestävä ja tosi hyvä perusterä, erityisesti sinulle jos tykkäät painaa voimakkaasti.

  • Brause 361 Steno, aka. “Blue Pumpkin” - Hieman joustavampi terä, joka on isokokoinen ja sopii siksi erityisen hyvin värillisten akryylimusteiden pariksi tai jos käsialasi on isohko.

  • Gillot 404 – Loistava ja edellisiä siromman tuntuinen terä, jolla muodostat kauniit, hiusviivat ja kaaret, tämä sopii sinulle jos tykkäät painaa voimakkaasti.

  • Gillot 303 – Supersiro ja aivan ihastuttava terä, joka sopii sinulle jolla on kevyt painallus. Tämän kärki on tosi terävä, joten saat upean ohuet hiusviivat, mutta en suosittele ihan aloittelijoille.

  • Hunt 56 – Rennon tuntuinen, helppokäyttöinen, aloittelijalle loistavasti sopiva terä, jota suosittelen erityisesti jos muilla terillä tulee helposti mustetahroja.

  • Brause Index Finger - jämäkkä, mutta hauskannäköinen terä, jolla saa hyvin ohutta viivaa, mutta vain kevyttä kontrastia. En suosittele kaarien ja kiehkuroiden tekemiseen.

  • Leonardt Principal - Keskijoustava terä, jolla saa luotua voimakasta kontrastia. Uusi tuttavuus johon olen ihastunut todella!

  • Hunt 101 - todella joustava terä, joka soveltuu parhaiten isokokoiselle käsialalle. Kauniit, ohuenohuet viivat ja voimakas kontrasti. Valuu helposti, joten en suosittele aloittelijalle.


Tutustu suosikkitarvikkeisiini verkkokaupassa