Mitä on moderni kalligrafia?

 
Moderni kalligrafia ohje opas.jpg
Mitä on moderni kalligrafia_3.jpg
Miten moderni kalligrafia_2.jpg

Olet ehkä ihaillut instagramissa ja pinterestissä upeita, käsinkirjoitettuja kirjaimia, jotka tuntuvat leijuvan kevyesti ja kauniisti paperilla. Tai olet nähnyt musteella piirrettyjä kiehkuroita ja kaaria, jotka näyttävät kepeiltä ja upeilta ja joita haluaisit itsekin osata piirtää.

Ja kaikella tällä ihanuudella on yhteinen nimi: moderni kalligrafia. Mutta mitä moderni kalligrafia oikein tarkoittaa, ja mikä tekee kalligrafiasta modernia?


Kalligrafia on suomennettu kaunokirjoitustaiteeksi. Kyseessä on siis sananmukaisesti kaunis kirjoitus.

Kiinassa ja Japanissa, Lähi-Idässä sekä läntisessä maailmassa (Eurooppa, USA) on omat kalligrafiaperinteensä, jotka ovat hyvin erilaisia, mutta kuuluvat kaikki kaunokirjoitustaiteen maailmaan.

Perinteisille kalligrafiatyyleille yhteistä on valtavan tarkat säännöt ja ohjeistot siitä, miltä kirjaimien tulee näyttää, mihin suuntaan kallistua, ja miten rakentua.

Perinteisessä kalligrafiassa on siis tärkeää, että harjoittelet niin paljon, että käsialasi alkaa näyttää juuri siltä, miltä sen kuuluukin näyttää.

Tästä tullaan moderniin kalligrafiaan – suuntaukseen joka on alkanut jenkeissä n. 10-15 vuotta sitten. Modernissa kalligrafiassa pyritään rikkomaan ja haastamaan perinteisen kalligrafian säännönmukaisuutta.

Modernissa kalligrafiassa oma tyyli saa loistaa. Saat käyttää luovuuttasi ja omaa käsialaasi. Saat luvan leikitellä, fiilistellä ja freestailata.

On tärkeää kunnioittaa ja tuntea perinteistä kalligrafiaa, jotta pystyy paremmin haastamaan sen säännönmukaisuudet, mutta moderni kalligrafia on omasta mielestäni paljon hauskempaa aloittaa, ja huomaat kehittymisen nopeasti. Harjoittelu ja kärsivällisyys ovat silti avainasemassa – niinkuin minkä tahansa uuden taidon kohdalla! Vain harjoittelemalla löydät oman, uniikin käsialasi ja ilmaisutyylisi.

Ja mitä enemmän ja rohkeammin harjoittelet, fiilistelet ja leikit kalligrafialla, sitä omempi, persoonallisempi ja valloittavampi oma tyylisi tulee olemaan! Tässä piilee minun mielestäni modernin kalligrafian viehätys.


Modernin kalligrafian ohjeet

Modernin kalligrafian maailmassa on kolme tärkeää asiaa, jotka pitää ottaa haltuun heti alusta lähtien:

  1. Ohuiden ja paksujen viivojen rytmi

  2. Käden asento

  3. Oikeat välineet

Helpointa on oppia tulemalla mukaan modernin kalligrafian kurssille joko netissä tai livenä workshopissa. Näin opit kalligrafian perusteet heti ensikerrasta lähtien, ja pääset nopeammin vauhtiin. Jos haluat kokeilla kalligrafiaa aluksi itsenäisesti, ota nämä ohjeet haltuun ensi metreistä lähtien:


  1. Ohuet ja paksut viivat

Modernin kalligrafian ehkä tärkein sääntö: ohuiden ja paksujen viivojen vaihtelu.

AINA kun kynä liikkuu paperilla ylöspäin, viiva on ohuen ohut hiusviiva ja terä kulkee vain kevyesti paperin pintaa pitkin. Vastaavasti aina kun kynä liikkuu alaspäin, sinun tulee painaa terää voimakkaammin paperiin, jotta mustetta tulee siitä enemmän ja viiva on paksumpi.

Tämä ohuiden ja paksujen viivojen vaihtelu ja rytmi on avain juuri sen tyylikkään kalligrafiatyylin luomisessa, mistä haaveilet!

Huomaatko, miten jokainen ylöspäinveto on ohuempi ja alaspäinveto on paksumpi?



2. KÄDEN ASENTO

Kiinnitä huomiota oikeaan käden asentoon, jotta kynä osuu paperiin oikeassa kulmassa. Käden ja kynän kulma on tärkeä, sillä se mahdollistaa ohuiden ja paksujen viivojen piirtämisen ja yhtenäisen ilmeen tekstauksellesi. Tarkista heti alusta lähtien, että et tee kalligrafiaa väärässä asennossa!

Oikea käden asento vaatii ihan oman postauksensa (tulossa!) mutta sitä odotellessa voit vilkaista vinkit tästä tekemästäni Instagram-storysta (selaa storya hieman pidemmälle niin löydät kohdan, jossa puhun käden asennosta!)

 

Kalligrafiakynä ei osu paperiin sivulta, kuten yleensä tehdään kirjoittaessa

Vaan ala-asennossa, kuten tässä kuvassa

 



3. Oikeat välineet

Modernissa kalligrafiassa käytetään vähän eri välineitä, kuin monissa perinteisissä kalligrafiatyyleissä. Kun aloitin kalligrafiaharrastukseni vuonna 2015, Suomessa oli hyvin vähän moderniin kalligrafiaan keskittyneitä tekijöitä ja pääasiassa perinteisen kalligrafian harrastajia. Siksi taidekauppojenkin valikoima modernille kalligrafille oli lähes olematon.

Ostin paljon vääränlaisia välineitä ja turhauduin kun välineet eivät toimineet halutulla tavalla ja kaikki näytti suttuiselta.

Vasta, kun tajusin että modernissa kalligrafiassa tarvitaan hiusterää eikä tasaterää, ja että musteella ja paperilla on valtavasti merkitystä, alkoi kalligrafiatyylini kehittyä oikeaan suuntaan.

Varmista siis, että ennenkuin lähdet tarvikeostoksille, tiedät mitä etsit.

Modernissa kalligrafiassa käytetään teräväkärkisiä hiusteriä. Teriä on monia erilaisia, kokeilemalla löydät oman suosikkisi.


lisää Apuja aloittamiseen

Tässä muutama tapa, jolla autan sinua alkuun modernin kalligrafian matkallasi:

  • Lataa alta ilmainen modernin kalligrafian malliaakkosto harjoittelusi tueksi [latauslinkki alla]

  • Lue lisää kalligrafia- ja tarvikevinkkejä Kalligrafiastudion blogista.

  • Tsekkaa Kalligrafiastudion Instagram jossa jatkuvasti kalligrafiapuhetta ja -vinkkejä!

 

Lataa modernin kalligrafian aakkosto!

Kolmisivuinen paketti sisältää modernin kalligrafian malli-aakkoston, numerot ja välimerkit sekä harjoitussivun, joilla pääset jäljentämään kirjaimia mallista.