Rekisteröin toiminimen Script Creative tasan kaksi vuotta sitten, maanantaina 15.5.2017.

Tein sen itseasiassa lentokoneessa, Finnairin wi-fi yhteyden varassa, jossain 12 kilometrin korkeudessa Atlantin yläpuolella matkalla siskon luo New Yorkiin. Siitä tämä helsinkiläinen kalligrafiastudio sai alkunsa. Olen halunnut jo pitkään kertoa omaa yrittäjätarinaani ja löytää workshopien rinnalle kanavan kalligrafiavinkkien jakamiseen, ja siitä ajatuksesta on nyt syntynyt tämä blogi.

Aloitetaan siis FAQ-osiolla, eli kaikki ne kysymykset, joita minulta kysytään kun kerron, mitä oikein teen.


Ai, modernia kalligrafiaa… siis mitä se oikein on?

Kalligrafia on kirjaintaidetta. Kalligrafiaa eri muodoissaan on harjoitettu ympäri maailmaa satojen ja satojen vuosien ajan, mutta moderni kalligrafia on n. 10 vuotta sitten jenkeissä syntynyt suuntaus. Siinä ikiaikainen kirjaintaide yhdistyy nykyaikaiseen muotoiluun ja rennompaan, lennokkaaseen, yksilölliseen tyyliin. Kirjaimia piirretään käsin, joko paperille tai suoraan pinnalle kuten seinään, peiliin tai liitutauluun. Yleensä käytän perinteikkäitä välineitä, eli kalligrafiakynää ja hiusteriä, mutta tekstaustyyliä saa aikaan myös liiduilla, maaleilla, pensseleillä ja mustekynillä. Usein teksti digitoidaan, jotta sitä voidaan muokata, tulostaa ja monistaa. Työssä vaaditaan siis myös graafikon skillsejä.

© Katri Haavisto

© Katri Haavisto

Ketä sun asiakkaat on?

Tämän kysymyksen kuulen vain erilaisissa bisnes-tilaisuuksissa, verkostoitumistapahtumissa ja yrittäjäilloissa. Se tarkoittaa samaa kuin “kuka tällaista palvelua siis muka tarvitsee?”. Ei siis ihme, että uskon puute valtaa välillä mut itsenikin. Mutta mun asiakkaat on aivan huikeita tyyppejä. He ovat tapahtumajärjestäjiä ja -suunnittelijoita, valokuvaajia, stailaajia, visualisteja ja somistajia. He ovat hääpareja, jotka haluavat ihanat kutsukortit ja paperituotteet. He ovat taiteilijoita ja kalligrafian harrastajia ja ylipäänsä ihmisiä, jotka haluavat kokeilla jotain uutta ja kaunista, jotain joka vie ajatukset pois screeniltä ja rauhoittavan käsillä tekemisen pariin. Ja he ovat muotitaloja, meikkibrändejä tai ravintoloita. Saan tehdä töitä ihan mielettömän monipuolisten tahojen ja yritysten kanssa ja se on siistiä!


Miten innostuit modernista kalligrafiasta?

Asuin ennen Lontoossa ja tein töitä hääsuunnittelijana luksusvenueissa, kuten Fulham Palace ja Nonsuch Mansion. Moderni kalligrafia oli juuri rantautunut Englantiin, ja ihastuin Lamplighter Londonin kaltaisten tekijöiden visuaaliseen maailmaan täysillä. Olin aina ihastellut kirjaimia, typografiaa ja fontteja, mutta kun sain joskus 2014 talvella ensimmäiset omat, moderniin kalligrafiaan tarkoitetut välineet ja harjoitukset eteeni, olin täysin myyty. Harjoittelin kuin heikkopäinen, yötä päivää ja täysillä.

Esittelin tekeleitäni ihan kaikille, vaikka jälkeenpäin ajatellen ne eivät ehkä olleet ihan hirmuisen taidokkaita.

Ne kuitenkin muistuttaa mua siitä että mikään taito ei synny yhdessä yössä. Se vaatii innostusta, tuntikausien harjoittelua ja periksiantamattomuutta. Etsin käsiini kaikki blogit, nettikurssit ja harjoitukset joita löysin. Ostin paljon vääriä välineitä taidekaupoista, opin virheiden kautta ja tajusin että parhaat tarvikkeet pitää tilata ulkomailta, koska Suomessa ei silloin ollut yhtäkään moderniin kalligrafiaan keskittynyttä kauppaa eikä workshopia. Innostun usein ja monista jutuista, mutta mistään en ole ikinä ennen enkä jälkeen innostunut yhtä isosti ja vakavasti kuin modernista kalligrafiasta.

© Milla Koivisto

© Milla Koivisto

Millainen on sun tavallinen työpäivä?

Työpäivät vaihtelee paljon, ja vielä aloittelevana yrittäjänä etsin ja haen jatkuvasti itselleni parhaiten toimivia käytäntöjä. Viikot vaihtelee koska projektit vaihtelee, ja vaikka joka maanantai teen suunnitelmat tulevalle viikolle, ne menevät yleensä uusiksi ainakin pariin otteeseen. Tapahtumamaailmassa työskentely on opettanut että asiat tapahtuu viimehetkellä, joten joustoa ja last minute-juttuja on paljon. Toisaalta mulla on muutamia pitkäkestoisempia projekteja, jotka jäävät helposti taka-alalle ja kiireen alle, jos en varaa niille omaa aikaa. Parhaita juttuja on tietenkin kalligrafiatyöt, mutta myös asiakkaiden kanssa kommunikointi, workshopien valmistelu ja uusien tuotteiden ja projektien suunnittelu on ihan parasta!

Jos mielessä on jokin kysymys johon en vielä vastannut tässä, niin voit kysyä kommenteissa!

Comment